Har denna vecka börjat med att titta på att göra ett eget WordPress tema. Jag har funderingar kring två olika teman;

  1. Det här blir nog nästan en hel ”temafamilj”. Det jag funderar kring är ett tema för att hantera samlingar. Min tanke just nu, innan jag ens provat att skriva en rad kod i ett eget tema, är att ha ett kärntema som definierar posttyper för centrala objekt i en samling. Dessa objekt är av typen Föremål, Plats, Byggnad, Person, Tidpunkt etc. Barn-teman skulle sedan skapas för olika typer av samlingar och innefatta specialiserade posttyper för just de typer av föremål som den samlingen omfattade. Min testsamling är i nuläget mina musikal DVDer.
  2. Mitt andra tema är för mitt företags hemsida (www.agit.se) där jag vill ha en egen posttyp för uppdrag. Från dessa uppdragsposter ska det sedan gå att lista underlag till CVs med olika inriktning. Detta kommer även kräva en uppsättning taxonomier för tekniker, metoder och roller i uppdrag. Här behöver jag också se om det går att ha någon form av synonymhantering inom taxonomier (ev en plugin?)

Än så länge har jag inte kommit så jättelångt. Jag har installerat XAMPP för att ha en lokal labbmiljö, verkar bättre än att labba på mitt webbhotell i nuläget. Jag har installerat WordPress 3.0 beta och laddat ner och installerat Notes Blog Core temat. Notes Blog Core temat finns ju med som referens i boken Smashing WordPress som jag kommer att labba efter. Jag har läst de första tre delarna i boken och känner att jag behöver vara hands-on ett tag innan jag läser vidare eftersom resonemangen börjar bli lite abstrakta. Jag förstår dem men mer pga av min bakgrund inom Content Management och informationsarkitektur snarare än pga mina kunskaper om hur WordPress funkar.

Så alltså dags för hands-on temakonstruktion. Initialt enligt exempel i boken så får mina egna teman komma efter hand.

Annonser