Den här bloggen är tänkt att fungera som en logg över vad jag sysslar med och funderar kring under mina åtta månaders tjänstledighet 1/5 – 31/12 2006. Förutom att få en rejäl ledighet har jag tänkt använda tjänstledigheten till att försöka skapa mig en säljbar konsultprofil som omfattar uppdrag inom områden som begrepps- och informationsmodellering, affärsprocesser, informationsarkitektur med mera. Min uppfattning är att det finns en massa centrala arbetuppgifter och resultat inom dessa områden men att det är svårt att hitta tydliga yrkesroller där man är specialiserad på detta.

Informationsarkitekt är en yrkesbeteckning som används men denna verkar väldigt ofta fokuseras på webbplatsdesign och jag söker roller som finns i flera delar av en verksamhet. Definition av verksamhetens begrepp, dess kunskapsdomän, dess tjänsteutbud, informationsmodeller för system, datamodeller vid implementation och annat som jag inte snubblat över ännu.

Jag tänkte också ta mig tid att titta på webb 2.0 och framförallt de delar som handlar om taggning och folksonomies. Gärna hitta en balans mellan dessa och formell begreppsmodellering och taxonomier/ontologier.

Annonser